strah od zubara

STRAH OD ZUBARA I KAKO SE IZBORITI SA NJIM

Mnogi ljudi imaju strah od zubara i ne, nećemo da vam kažemo da nemate razloga da se bojite. Pokušaćemo ovim tekstom da vam pomognemo da shvatite otkud taj strah i kako da ga prevaziđete.

Čovek se rađa sa dva straha (bar tako kažu psiholozi): sa strahom od gubitka tla pod nogama i strahom od nepoznatog zvuka. Sve ostale strahove u životu stičemo.

Kada pričamo o strahu od zubara, pre svega, da vam kažemo da on ima svoje ime među drugim fobijama i zove se DENTOFOBIJA.

Prava dentofobija nije toliko česta.

Kada neko kaže da se boji zubara, pre svega misli na iskustvo koje će imati prilikom intervencije. Vlasnik naše ordinacije, dr Vladimir Milivojević mnogima od vas nije nepoznat i garantovano ga se ne bojite van ordinacije, zar ne? Razumemo da je moguće da se bojite intervencije u našoj ordinaciji zbog eventualnih prethodnih loših iskustava u životu (npr. kada ste bili mali, pa ste imali neprijatno iskustvo kod školskog stomatologa). Nećemo da vam kažemo da se opustite kad dolazite kod nas u ordinaciju, ali hoćemo da vam kažemo da imamo najsavremeniji laser (Fotona LightWalker AT) uz pomoć koga su intervencije bezbolne.

Ukoliko patite od anksioznosti, strah od zubara može da bude manifestacija vašeg doživljaja ataka na lični prostor usled stomatološke intervencije. Kao i u drugim situacijama kada imate anksiozne napade, i u ovom slučaju pomažu tehnike disanja. Vežbe disanja će pomoći da se skoncentrišete na desetak minuta oralne intervencije, a kao nagradu dobićete porast samopouzdanja nakon što se nasmejete blistavo belim osmehom. kako vam samopouzdanje bude raslo, tako će se anksioznost prilikom rutinskih kontrola i intervencija smanjivati.

Kako bismo vam što više pomogli da rešite problem preporučujemo je i da u kontaktu sa našom ordinacijom kažete da imate strah. Dr Vlada će vas razumeti (vrlo često se susreće sa ovim problemom kod naših pacijenata) i nema razloga da se osećate neprijatno, te da svoj strah prećutite. Potrudićemo se da vam intervenciju zakažemo u što ranijem terminu kako ne biste o njoj morali da brinete ceo dan. U našu ordinaciju možete doći i sa osobbom od poverenja (članom porodice, prijateljem…), ako ćete se tako osećati bolje. Takođe, sa dr Vladom ćete dogovoriti signalizaciju kada želite da na trenutak prestane ukoliko budete mnogo uznemireni.

Ono što je vrlo bitno da znate jeste da će vam dr Vlada objasniti šta će vam raditi i u svakom trenutku ćete imati kontrolu nad intervencijom.

Kod nas nema nepoznatih stvari, a vaši osmesi i pozitivno iskustvo u našoj ordinaciji su nam najbitniji.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.