ŠTA RADITI KAD PUKNE ZUB?

Desi se ponekad da zub pukne. Zub može da se ošteti tako što ispadne njegov polomljeni deo ili deo ostane, ali osećate da se klati.

Šta raditi kad pukne zub?

Neizostavno – odmah posetite stomatologa!

Da biste shvatili zašto dolazi do pucanja zuba, prvo ćemo se pozabaviti samom anatomijom zuba. Dakle, anatomija zuba izgleda ovako:


Uzroci za lomljenje zuba mogu biti raznovrsni i brojni. Međutim, možemo ih podeliti na lomljena uzrokovana fizičkim povredama ili lomljenja uzrokovana bolestima zuba.

Prelom zuba uzrokovan fizičkom povredom (udarac, pad, sportska povreda, itd.) je veoma čest slučaj. Ukoliko je polomljen samo deo zuba, kolokvijalno rečeno: ukoliko je zub okrnjen –   pacijent neće trpeti velike bolove. Ovakav zub bi trebalo što pre sanirati plombom ili nekom vrstom nadogradnje krunice. Na ovaj način se sprečavaju dalje bolesti zuba kojima je podležan (karijes, dalje raspadanje zuba, itd.).

Takođe, zub može da se polomi horizontolano i vertikalno. Ukoliko dođe do ovakvog preloma zuba i mora se hitno reagovati!

Stomatolog proceni za koju ste vrstu intervencije, pa će na osnovu toga odrediti meru lečenja: da li terapijom ili hirurškom metodom.

Da bi se utvrdili uzroci lomljenja zuba (ako nije u pitanju prelom uzrokovan nekom fizičkom aktivnošću – sportska povreda, udarac, pad, itd.), stomatolog će prvo utvrditi da li je taj zub bio zahvaćen prethodno karijesom, da li je oboleo na neki drugi način i da li je, možda, bio zdrav. Dalje, stomatolog će utvrditi da se linija preloma širi u liniju desni, ka korenu, itd. Od vrste preloma zavisi i lečenje.

Ispunjavanje je jedan od procesa koje stomatolog može preduzeti (ako je u pitanju okrnjen zub) koristeći plombu kojom će ispuniti pukotinu. Pukotine koje su manje i ne utiču na suštinske delove zuba vratiće svoj oblik, a stomatolog će zub modelovati unutar usana.

Ako su prelomi ozbiljniji, tu je krunica. Krunica je protetski dodatak, o kome možete pročitati sve na našem sajtu, ako kliknete na OVAJ LINK.

Ono što Vam ukratko možemo reći jeste da će oštećeni zub kada se stavi krunica na njega izgledati gotovo istovetno kao pravi zub.

Ukoliko je zub previše oštećen, onda će stomatolog pribeći vađenju zuba. Ali ni to nije kraj sveta, jer je moguće ugraditi implant. I o implantima i ugradnji možete sve saznati na našem sajtu ako kliknete na OVAJ LINK.

Nemojte nikada ignorisati polomljen zub, jer posledice mogu biti fatalne. To što ćete osećati bol i verovatno neprijatan zadah, nije ništa u poređenju sa ozbiljnom infekcijom koja se može javiti. Infekcija je skoro uvek praćena gnojenjem, mogu reagovati i limfne žlezde, a sve to može dovesti do još fatalnijih posledica.

Zaključak je sledeći:

AKO SE DESI DA VAM PUKNE ZUB – ODMAH SE JAVITE STOMATOLOGU!

p.s.

Ukoliko Vam je pukao zub ili imate neki drugi stomatološki problem, posetite našu KONTAKT STRANICU i javite nam se.

Leave a Comment

Your email address will not be published.