NEGA ZUBA TOKOM LETNJEG PERIODA

Nega zuba tokom letnjeg perioda je vrlo važna. Tokom leta najviše uživamo u hladnim pićima i sladoledu, a vrlo često nam se desi da led koji je ostao u čaši sa zadovoljstvom dokrajčimo grickajući ga i topeći u ustima. U toplim danima to veoma prija i znamo da je ovoj navici teško odoleti, naročito tokom tropskih dana. Međutim, konzumacija preterano hladnih namirnica može ostaviti posledice i na zube.

U ovom blogu potrudićemo se da vam objasnimo šta se to dešava sa zubima, te kako da sačuvate lep osmeh.

Pre svega, trebalo bi da znate da su zubi stvoreni za konzumaciju mesa, povrća, voća i ostale hrane drugačije teksture i temperature od leda i ohlađenih namirnica. Zbog toga grickanje sladoleda i ledenih kocki predstavlja šok za organizam i može prouzrokovati oštećenja zuba.

Ako grickate led ili zagrizete sladoled – zub se može polomiti, okrnjiti, a na njemu se mogu pojaviti i mikro frakture gleđi.

Vrlo često ova oštećenje nećete ni primetiti golim okom, ali ako primetite povećanu osetljivost  na toplo ili hladno, kiselo ili slatko – znaćete da ste oštetili gleđ i trebalo bi da se javite stomatologu.

I ne samo da na opisane načine možete oštetiti zubnu gleđ, već možete oštetiti i plombe i vinire.

Zašto se ovo dešava?

Zubna gleđ štiti površinu zuba, a zubni cement štiti koren zuba. Ispod gleđi i cementa je dentin, koji je manje gustine od ove dve supstance i ima mikroskopske kanale. Kada dentin izgubi zaštitu koju daju gleđ i cement, ovi kanali počinju da propuštaju  nadražaje do nerva u zubu, što rezultira preosetljivošću na toplo, hladno, kiselo ili slatko.

Nagle promene temperature koje se dese kada uzmemo previše hladne namirnice su neprijatelj zuba.

 

Ne savetujemo da se odreknete namirnica koje rashlađuju, ali vam kažemo da vodite računa prilikom konzumacije.

Ukoliko ste osetili problem i da vam zubi reaguju na hladno. toplo, kiselo ili slatko, reporučujemo da se javite stomatologu.

Bilo kakav stomatološki problem da imate – mi ga možemo rešiti na krajnje neinvazivan i gotovo bezbolan način. Za više informacija možete nas kontaktirati klikom na ovaj LINK.

Stomatologija na visokom nivou – BEZ KOMPROMISA!

Leave a Comment

Your email address will not be published.