nega zuba nakon praznika

NEGA ZUBA NAKON PRAZNIKA

Praznična euforija još uvek traje, ali je glavni deo nje prošao. U vreme praznika je normalno opustiti se, pa i pojačati unos hrane i piće (ko ne voli rusku salatu!?). No, usled opuštanja može da se javi i niz problema, a neki od njih su vrlo neprijatni i ljudi se stide da pričaju o njima. Ovde konkretno mislimo na neprijatan zadah, koji ako pređe u svoju hroničnu formu postaje halitoza (lat. halitosis).

Kako razlikujemo neprijatan zadah od halitoze?

Sa neprijatnim zadahom se svi srećemo ujutru. Javlja se zato što se tokom sna pljuvačka manje luči, pa dolazi do suvoće usne duplje. Ovaj problem je izraženiji kod pušača. Problem sa ovom vrstom neprijatnog zadaha se rešava pranjem zuba i ispiranjem usne duplje tečnim sredstvima za tu namenu.

O halitozi govorimo kada ova metoda reši problem neprijatnog zadaha na kratko, a zatim se on vrati.

Šta izaziva halitozu?

Stomatološki problemi, infekcija usta, nosa i grla, ‘suva usta’, pušenje.

Složićemo se da se tokom praznika unose veće količine alkohola, kofeina, nikotina, ali i hrane u organizam. Počećemo od štetnosti duvana i duvanskih proizvoda. Duvanski proizvodi prave pustoš u telu, ali i u kvalitetu daha. Ne samo što mnogi duvanski proizvodi utiču na neprijatan dah; već mogu i isušiti usta. Pušači imaju i veću verovatnoću da razviju bolest desni, što može izazvati pojavu halitoze.

Kada govorimo o suvim ustima, pored duvana, uzrok izostanka generisanja dovoljne količine pljuvačke u ustima može biti i kofein, alkohol (ali i neka medicinska stanja i lekovi). Pljuvačka je neophodna kako bi ovlažila usta, neutralisala kiseline koje proizvodi plak, i sprala mrtve ćelije koje se nagomilavaju na jeziku, desnima i sluzokoži usta. Takođe, pomaže u razgradnji hrane dok jedete i pruža supstance koje pomažu u sprečavanju karijesa i infekcija.

 Uzrok halitoze može da bude i plak, te karijes ili bolesti desni.

Ukoliko nemate druga medicinska stanja, bolesti desni i zuba, onda je uzrok lošeg zadaha nakon praznika definitivno – hrana. Sva hrana se prvo komada u ustima, onda se vari, apsorbuje u krvotok i dolazi do pluća. Tako se hrana koju konzumiramo oseća u zadahu. Ako unosite hranu jakih mirisa kao što su beli i crni luk, špargla, aromatično meso ili alkohol – pranje zuba i čišćenje koncem će samo privremeno prikriti miris. Neprijatan zadah neće potpuno nestati dok hrana ne prođe kroz celo telo.Tokom ovog perioda, ukoliko niste pojačali održavanje zuba, dolazi do nagomilavanje plaka na zubima i stvaranja bakterija koje proizvode toksine koji iritiraju desni. Ako se to stanje ne leči na vreme, može trajno oštetiti i desni i vilicu.

Naš savet je da uredno održavate higijenu zuba (na ovom linku možete pročitati kako se pravilno održava, već smo pisali o tome), te da pijete dosta obične vode kako biste vlažili usnu duplju.

Želimo vam sve najbolje u Novoj 2020. godini!

Ukoliko Vam je potrebna neka od naših usluga kontaktirajte nas na:

📲+381 65 8449430
📧 drvladakg@gmail.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.