ČETKICE ZA ZUBE

Četkice za zube svi koristimo barem dva puta dnevno. Ali, koliko znamo o njima?

Istorijski podaci kažu da ljudi od davnina peru zube. Ali, kada govorimo o četkicama za zube prvi istorijski podaci o korišćenju četkice vrlo slične današnjoj datiraju iz 15. veka, a koristile su se u Kini. Bile su izrađene od bambusa i dlaka divljeg vepra. Prvu masovnu proizvodnju četkica je započeo Vilijem Edis, poreklom iz Engleske, i to 1870. godine. Vrlo brzo se obogatio, ali svoj izum nije zaštitio patentom. Prvu četkicu zaštićenu patentom je izumeo H. N. Vadsvort, poreklom iz SADa, i to 1857. godine. I on se obogatio, takođe. Zajedničko za ovog Engleza i Amerikanca je to što su obojica pravila četkice od kosti životinjskog porekla sa dlakama od divljeg vepra. Prva četkica sa sintetičkim vlaknima je izmišljena 1938. godine, a prva električna 1959.

A kakve su četkice danas?

Danas su četkice razne, prave ih mnogi proizvođači. Po oštrini, delimo ih na tvrde, srednje i meke. Po veličini na veliki i male, a po materijalu na one od prirodnih i one od veštačkih materijala.

Što se oštrine tiče, možemo da kažemo sledeće:

meka četkica nudi nežno čišćenje zuba za decu, starije osobe, one s protezama i drugim stomatološkim pomagalima ili problemima sa desnima. Srednje i tvrde četkice se najviše prodaju. Četkica srednje oštrine je dobra za ljude svih uzrasta čiji su zubi u dobrom stanju i njihova usta zdrava. Dlačice imaju određeni stepen fleksibilnosti i pružaju efikasno četkanje svih područja usta i zuba. Tvrde četkice za zube su dobre za velike, čvrste zube i desni. Ovakva četkica je namenjena onima koji zahtevaju snažnije četkanje. Kada koristite ovu vrstu četkice, važno je da ne preterate prilikom četkanja, pošto možete oštetiti zubnu gleđ ili iziritirati desni.

Nakon svake upotreba četkica treba da se opere i ostavi na stalak kako bi se osušila. Zamena dotrajalih četkica se radi prosečno svakih 2-3 meseca, odnosno u dužim ili kraćim intervalima u zavisnosti od njenog kvaliteta i učestalosti korišćenja. Dokazano je da su nove četkice 35% efikasnije u odnosu na one sa dotrajalim vlaknima.

Takođe, ukoliko ste upravo preležali virus ili bakterijsku infekciju – promenite četkicu za zube! Zašto? Zato što su Vašu četkicu za zube naselili mikrobi zbog kojih ste i bili bolesni.

Zube bi bilo idealno prati nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno. Na slici pogledajte način pravilnog pranja zuba:

četkice za zube pranje zuba

Na tržištu danas postoji mnogo vrsta pasta, pa i one za izbeljivanje zuba. Međutim, ono što bi trebalo da znate jeste da kamenac ne možete sa zuba da uklonite uz pomoć četkice, niti drugim metodama u kućnim uslovima. A i kamenac utiče na promenu boje zuba. Pored redovonog uklanjanja kamenca kod stomatologa, preporučujemo Vam i redovnu kontrolu.

PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA!

Ukoliko Vam je potrebna neka od naših usluga kontaktirajte nas na:

📲+381 65 8449430
📧 drvladakg@gmail.com

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.