diskolorizacija zuba

5 RAZLOGA ZAŠTO ZUBI MENJAJU BOJU

Beli zubi su lepi, čine vas svežima i umeju osobi da daju samopouzdanje. Međutim, koji su to glavni krivci koji uzrokuju mrlje na zubima?

Kada smo srećni, osmehujemo se – ali da li ste znali da vas osmeh može učiniti i srećnim? Studije su pokazale da vas sam čin osmehivanja može učiniti manje stresnim, veselijim i zdravijim. Tako je! Jednostavan čin osmeha može ozbiljno pojačati vaš imunološki sistem.

Mnoge ljude od osmeha odvraća promena boje zuba. Ako imate mrlje na zubima ili zubi imaju žutu ili smeđkastu nijansu, možda ćete učiniti sve što možete da sakrijete svoje nekadašnje biserne bele zube od pogleda drugih. Srećom, mi u našoj ordinaciji nudimo i izbeljivanje zuba.

Ali, kao preventivnu meru, mislili smo da ćemo vam pomoći da istaknemo pet najvećih krivaca, uzročnika promene boje zuba.

1. Duvan – još jedan ODLIČAN razlog da ga se odreknete!

Niko ne kaže da je lako odustati od navike pušenja. Potrebno je vreme i predanost, ali živeti bez cigareta pruža čitav niz zdravstvenih beneficija. Prestanak pušenja može dovesti do više energije, nižih nivoa stresa, kože mlađeg izgleda i, što je još važnije, beljih zuba!

Pušenje uvećava šanse i za bolesti desni, kao i drugih problema sa oralnim zdravljem. Povrh toga, cigarete su garantovano boje zube u žuto i ostavljaju mrlje.

Nikotin u duvanskom dimu prijanja za vašu zubnu caklinu i daje mu žućkastosmeđu boju. Dakle, ako pokušavate da održite prirodnu belinu zuba, ili ako ste nedavno imali profesionalno beljenje zuba, trebali biste ozbiljno razmisliti o odustajanju od ove navikenavike.

2. Određena pića

Možda je vaš omiljeni način da se opustite na kraju dana uz čašu crvenog vina, ali, nažalost, to može biti uzrok vaših manje-belih zuba!

Svi znaju da crveno vino može da uzrokovati promenu boje zuba, ali ono što većina ljudi ne zna je da belo vino takođe može oštetiti zube zbog visokog kiselog sadržaja. Sa vinima se spisak ne završava: pića kao što su crna kafa i čaj takođe mogu da izazovu mrlje na zubima.

Ako želite da izbegnete diskolorizaciju zuba, preporučujemo uredno pranje zuba.

3. Tamno obojene namirnice

Loša vest za ljubitelje karija i, generalno, ljubitelje indijske i kineske kuhinje. Kari izaziva promenu boje zuba, kao i sojin sos. Tu su još i određena bobičasta voća (npr. borovnica). Kako i hrana može da dovede do promene boje zuba, naša preporuka je da se posle obroka uvek pobrinite o higijeni usne duplje.

4. Loša higijena zuba

Nedostatak četkanja i zubnog konca na dnevnoj bazi jedan je od vodećih uzroka gubitka boje zuba. Bez pravilne i temeljite higijene, bakterije i čestice hrane se čvrsto drže za vaše zube, što dovodi do mrlja. Nešto tako jednostavno kao što je četkanje dva puta na dan i čišćenje koncem nije teško, a pomoćiće i belini vaših zuba!
Starost – Neizbježno je, ali Doktor zuba može pomoći u borbi protiv efekata

5. Starenje

Niko ne voli ideju o starenju, ali je tužna stvarnost da sa godinama naši zubi gube sjaj i svoju belinu… Srećom, postoje brojne stomatološke usluge koje vam mogu pomoći u borbi protiv znakova starenja.

U našoj ordinaciji nudimo razne tretmane za izbeljivanje zuba, nezavisno od toga šta je uzročnik promene boje. Za sve informacije – možete nas kontaktirati!

Leave a Comment

Your email address will not be published.