5 RAZLOGA ZA REDOVNE POSETE STOMATOLOGU

Poseta stomatologu svakih šest meseci možda nije sastanak kojem se svi raduju, ali jedan je od najvažnijih kojeg bi se trebalo pridržavati. Ako ste se pitali šta je smisao redovnih pregleda zuba i njihovog čišćenja, objasnićemo.

Ako razmišljate o preskakanju redovnog pregleda zuba zbog troškova ili drugog faktora poput vremena ili straha od stomatologa, obavezno uzmite u obzir sve rizike. Ono što biste na kraju mogli platiti zbog toga što niste posetili stomatologa na vreme može da bude cena ne samo novčanika, već i duševnog mira. Evo nekoliko najvažnijih razloga zbog kojih bi trebalo redovno da se viđate sa stomatologom:

1. Otkrivanje oralnog karcinoma

Oralni karcinom je izuzetno ozbiljna bolest koja se manifestuje na različite načine. Bez poznavanja znakova njegovog ranog nastanka, oralni karcinom se često ne dijagnostikuje i može brzo napredovati, pa postati opasan čak i po život. Ali na sreću, dijagnoza oralnog karcinoma u ranoj fazi je često izlečiva. Prepoznavanje oralnog karcinoma u ranim fazama je ključno za njegovo uspešno lečenje i iako možda sami nećete primetiti oralne abnormalnosti, vaš stomatolog sigurno hoće.

2. Plak, kamenac i karijes

Čak i uz najtvrđe četkice i floss, i dalje postoje mala područja u ustima kojima nedostaju redovna čišćenja, jer ne možete da stignete do njih regularnim održavanjem zubne higijene. Kada se nakupi plak, teže ga je ukloniti; a kad očvrsne pretvori se u kamenac, što je izuzetno teško rešiti bez stručne pomoći.

Takođe, ako počne na unutrašnjoj strani zuba da se formira karijes, pacijent će to teško sam primetiti. Karijes retko daje bilo kakve znakove upozorenja dok se formira. Tek kad uzme maha – zub počne da boli i to pomalo, često tek na neke nadražaje. Urednom posetom stomatologu i ovaj problem rešavate.

3. Bolesti desni

Nakupljanje plaka i zubnog kamenca ne samo da uzrokuje propadanje zuba, već može i da erodira tkivo desni. To se događa kada nakupljanje zubnog kamenca uzrokuje infekciju gde su desni povezane sa zubom, zbog čega se desni povlače. Ova infekcija je poznata kao gingivitis, a kako napreduje tkivo koje pričvršćuje desni za zube se sve više razgrađuje.

Daljim napredovanjem bolest prerasta u paradontopatiju, a ako se ova bolest ne leči – može doći i do ispadanja zubi. Kod nas u ordinaciji se lečenje vrši laserskim putem i nema nus pojava kao kod konzervativnog lečenja paradontopatije. Jedna smo od retkih ordinacija u Srbiji koja poseduje Fotona LightWalker AT laser, koji je vrhunac tehnološkog dostignuća u klasi lasera namenjenih stomatologiji (više o laseru pročitajte ovde).

4. Ukoliko imate loše navike

Mnogo je loših navika koje mogu negativno uticati na vaše oralno zdravlje, od kojih nekih možda niste ni svesni da izazivaju probleme. Neke od ovih navika uključuju žvakanje leda, grickanje noktiju, stiskanje čeljusti,konzumiranje posebno lepljivih ili čvrstih slatkiša, predugo pranje zuba, ispijanje kafe i crnog vina i, naravno, pušenje.

Kada idete na redovne preglede zuba, vaš stomatolog može proveriti da li ima oštećenja zuba ili usne duplje. Poseta stomatologu vam omogućava da popravite već učinjenu štetu i pomognete svom oralnom zdravlju da bude bolje.

5. Pronalaženje problema ispod površine zuba pomoću X-zraka

Ključni deo posete vašem stomatologu svakih šest meseci je rendgensko snimanje zuba i vilice. Rendgenski snimci omogućavaju stomatološkim stručnjacima da vide šta se dešava ispod površina i mogu da pronađu i dijagnostikuju probleme koji su nevidljivi golim okom.

Rendgenska oštećenja zubne kosti mogu se precizno utvrditi, kao i bilo koje propadanje kostiju, oticanje, ciste ili tumori. Sve to je nemoguće zaista videti bez rendgenskih snimaka. Pronalaženje ovih ili bilo kojih drugih problema što je pre moguće je kritično za pravilno tretiranje.

Dakle, da li su redovni stomatološki pregledi vredni truda?

Bez sumnje – JESU!

Stomatolozi se ne bave samo popravljanjem zuba, već i prevencijom.

Preskakanje redovnih pregleda možda ne izgleda značajno, ali može biti opasno po vaše oralno zdravlje. Ako uredno održavate higijenu zuba, te prevetnivno posećujete stomatologa, dugoročno ćete sebi učiniti veliku uslugu.

STOJIMO VAM NA RASPOLAGANJU ZA REDOVNE KONTROLE!

Leave a Comment

Your email address will not be published.